37240 Трстеник, Кнегиње Милице 5 - Телефон: 381 (0)37 714-333; 714-598

Добродошли на званични сајт општине Трстеник

Понедељак 20 08 2018
Ћирилица
  
  
Промените величину слова:
milicaИдеја за подизање споменика посвећеног знаменитој историјској личности, животној сапутници кнеза Лазара, а потом и владарки Кнегињи Милици, у народу познатој као царица Милица, потекла је од познате професорке Радмиле Милентијевић, која живи у Америци. Она је себи поставила животни циљ да кроз биографије и споменике овековечи наше знамените личности. Ових дана је тим поводом госпођа Милентијевић у посети Трстенику где је и присуствовала састанку Иницијативног одбор за подизање споменика Кнегињи Милици.
У току је конкурс за израду идејног решења за споменик. Одбор је пред уметнике ставио захтеван циљ- да Кнегињу Милицу прикажу као жену и као државника и да њену одору са српског двора прикажу што реалистичније, са свим детаљима који се могу видети на фресци у манастиру Љубостиња. Уметници ће своја вајарска дела достављати до 1. марта ове године, а избор ће се обавити 15. априла, када ће госпођа Милентијевић поново доћи у Трстеник.
Поред споменика који ће бити изливен у бронзи у натприродној величини, биће расписан и конкурс за песму: „Идеја за тај конкурс потекла је на нашим састанцима и ја сам је прихватила. Моја жеља је да имамо мали конкурс на који би се јавили композитори, који могу да склопе композицију да одговара нашој кнегињи, нашој традицији и нашем фолклору“, рекла је Милентијевић.
У Њујорку сам недавно присуствовала откривању скулптуре Николе Тесле на Лонг Ајленду, где је он имао своју лабораторију и подигао своју кулу. Марина Арсенијевић компоновала је дивну композицију, коју је том приликом извела. То је био заиста величанствен спој класичне  музике и наших народних песама“, додала је Милентијевић.
На састанку Иницијативног одбора чула се још једна добра идеја- научни скуп историчара који би био посвећен Кнегињи Милици: „То је јако добра идеја. Ипак, уколико хоћемо да публикујемо све оно што би смо чули на једном таквом скупу, онда би то захтевало мало дужи процес припреме и реализације. Евентуално можемо да организујемо Округли сто на дан или дан после освећења споменика“, закључила је Милентијевић.
Уз богат културни програм, откривање споменика планирано је за 19. август текуће године.