37240 Трстеник, Кнегиње Милице 5 - Телефон: 381 (0)37 714-333; 714-598

Добродошли на званични сајт општине Трстеник

Четвртак 18 04 2024
Ћирилица
Промените величину слова:

КРОЗ ИСТОРИЈУ ТРСТЕНИКА

Богиња плодности из Благотина
Историја Трстеника и околине сеже у далеку прошлост. Подручје трстеничке општине насељено је још у периоду неолита, тачније 6000 година п.н.е. О томе сведоче археолошка налазишта Благотин и Страгари.
У доба зачетка античке културе, у пределима око Западне Мораве живело је племе Трибали. Херодот у 5. веку п.н.е. бележи да кроз трибалску равницу протиче река Ангрос (Западна Морава). У I веку н.е. ове просторе освајају Римљани. Долина Западне Мораве и трстеничка сутеска тада добијају велики значај, јер овуда води значајна комуникација између римских провинција. Из римског периода потиче каструм на месту Стражба, на десној обали реке, као и налазишта у селу Бучју, Доњем Дубичу и друга још недовољно истражена. Највећи допринос крају Римљани дају у 3. веку, када је са Апенина донета винова лоза, те виноградарство кроз векове постаје једна од најзначајнијих делатности становништва.
У немањићкој средњовековној Србији трстенички крај је обухваћен жупама Моравом и Левчом.
Први писани помен Трстеника налази се у даровној повељи манастиру Раваници, којом кнез Лазар 1381. године својој задужбини поклања метохе Трстеник, Велуће и Рибник. Повеља се чува у библиотеци у Болоњи. Из средњовековног периода потичу и манастири моравске архитектонске школе, задужбине двеју принцеза, Љубостиња и Велуће.
Године 1427. Турци освајају Крушевац и као погранична тврђава према Турској, у трстеничкој сутесци бива саграђен
град Грабовац, касније у народу прозван Јеринин град. Падом Србије под турску власт 1459. године, Трстеник постаје друмско насеље у коме се налазила посада за обезбеђeњe турских каравана.
У извештају аустријског обавештајног официра Митесера који је пропутовао Србијом 1784. детаљно је описан Трстеник као успутна оријентална паланка са 47 турских и 17 хришћанских кућа, каменом џaмијом, два хана и пар занатских радњи. Налазио се 2 км западно од данашњег града у селу Осаоници, односно тзв. Старој чаршији, на месту некадашњег античког и средњовековног града.
По одобрењу Милоша Обреновића, од 1832.-1838. изграђује се нови Трстеник, на десној речној тераси Мораве, месту знатно погоднијем за топографско ширење града. Трстеничка чаршија се постепено шири, тако да постаје седиште среза који је обухватао села данашњe општине и део општине Врњачка Бања. Центар нове вароши је трг са веома живом пијацом, црквом, занатским радњама, механама. Угледни трговци подижу приватне куће у чијем приземљу су биле трговине. Једна од таквих је кућа Петра Катића, трговца и народног посланика из друге половине 19. века, тачније из 1875. године.
Аустријски инжењер у служби српске владе Франц Винтер и техничар Никола Пашић урадили су први регулациони план Трстеника. Седамдесетих година 19. века Трстеник добија нову основну школу, поплочан градски трг, а затим пошту, апотеку, банке, парни млин као прво индустријско посторјење.
Крајем 19. века гравитационо подручје града се све више шири, трговина са Левчом и шумадијом је све живља, тако да изградња моста на Морави постаје неминовност.
Године 1899. у Трстенику је завршена градња челичног моста, а већ следеће године освештана је нова Црква Св. Тројице, са звоником који доминира панорамом града.
Вредан културно-историјски споменик је и Црква Светог Архангела Гаврила у Горњем Рибнику.
Општинска управа из 1932. годинеНа нагли пораст извоза пољопривредних и занатских производа и привредни развој целог краја, нарочито је утицала изградња железничке пруге Сталаћ-Краљево 1910. године. Тада се Трстеник повезује не само са градовима широм Србије, већ извози своје производе у Аустрију и друге европске земље.
После првог светског рата патријахална паланка мења свој лик у духу времена. Данашње старо језгро града добрим делом датира из овог периода. Најстарија очувана зграда је кућа угледног трговца и народног посланика из друге половине 19. века Петра Катића.
У репрезентативне архитектонске објекте убраја се и зграда некадашње основне школе "Свети Сава" из 1873. године. Налази се непосредно поред градске цркве, на чијем је имању изграђена. Пројектовао је аустријски инжењер Франц Винтер, који је од 1872. по налогу српске владе радио на регулационом плану Врњачке Бање и Трстеника. Обновљена је и данас се у њој налазе пословне и просторије намењене култури.
Зграда Скупштине Општине датира из 1935. године. Саграђена је на месту некадашњег Начелства. Унутрашњост зграде украшена је делима академских сликара. Са црквом Св.Тројице и старом школом, општинска зграда доминира градским тргом. Испред ње се налази градски парк и шеталиште.
Значајан део старог језгра чини некадашњи хотел «Јадран», из 1923. године, данас истоимени ресторан.
После другог светског рата долази до наглог развоја града оснивањем предузећа „Прва Петолетка“, које је постало водећа индустрија хидраулике и пнеуматике СФР Југославије и значајно име на светском тржишту. Трстеник прераста у један модеран град али распадом Југославије деведесетих година, као и у већини градова Србије и Црне Горе, и у Трстенику привредни развој јењава.