37240 Трстеник, Кнегиње Милице 5 - Телефон: 381 (0)37 714-333; 714-598

Добродошли на званични сајт општине Трстеник

Уторак 23 10 2018
Ћирилица
  
  
sistem48_mali ОПШТИНА ТРСТЕНИК - СИСТЕМ 48 САТИ
Број пријаве: 113
Датум захтева: Петак, 14 Август 2015 09:26
Статус: Одговорено
Врста проблема: Остало

Опис проблема:
Зашто санитарна инспекција не контролише воду деци која су приморана на индивидуалне бунаре јер нема водовода?Једно од права које гарантује Конвенција о правима детета јесте И право детета на највиши могући стандард здравствене и медицинске заштите, која обухвата и “сузбијање болести и потхрањености, укључујући у оквиру примарне здравствене заштите, између осталог примену лако доступне технологије и обезбеђујући адекватне хранљиве намирнице и чисту воду за пиће, узимајући у обзир опасности и ризик загађења животне средине” (чл. 24. Конвенције). С обзиром да се као и други потврђени међународни уговори?????????  непосредно примењује, даном ратификације Конвенције за Републику Србију настала је обавеза да ово право обезбеди.

Здрава животна средина, чиста пијаћа вода и здрава и уравнотежена исхрана детета су предуслови дететовог здравља. У том смислу, постоји обавеза надлежних органа да, у оквиру својих овлашћења која су им законом дата, контролишу ове услове?????????  што обухвата и редовну контролу пијаће воде у индивидуалним бунарима.
А такодђе је надлезна по закону о храни из 2009.


Датум: Понедељак, 17 Август 2015 11:31
Служба: 

Одговор: 

Поштована,

санитарна инспекција није под надлежношћу локалне самоуправе, већ је она??  у склопу Министарства здравља, тако да локална самоуправа не може да да налог санитарној инспкцији да врши контролу воде индивидуалних бунара. Једини начин да се обави контрола је да се лично обратите санитарној инспекцији у згради СО, канцеларија број 2 и након тога они дају налог Заводу за јавно здравље у Крушевцу да изврши тражену контролу.

[ Назад ]

Штампа