37240 Трстеник, Кнегиње Милице 5 - Телефон: 381 (0)37 714-333; 714-598

Добродошли на званични сајт општине Трстеник

Уторак 14 08 2018
Ћирилица
  
  
Промените величину слова:
Т У Р И З А М
Вињета
ШТА ПОСЕТИТИ У ОПШТИНИ ТРСТЕНИК?

Два средњовековна манастира, две задужбине принцеза посвећене Пресветој Богородици, две лепотице моравске архитектонске школе:

  • манастир Љубостиња (крај XIV века), место сусрета и љубави кнегиње Милице и кнеза Лазара и
  • манастир Велуће (XIV век), чије је ктиторство још увек обавијено велом тајне.


Г
радитељ Љубостиње Раде Боровић (познат из епске песме као Раде Неимар) један је од мањег броја по имену познатих српских средњовековних градитеља и један од ретких који је своје име овековечио уклесавши га на цркви.
Фасада цркве је богато украшена каменом пластиком. Доминирају розете, којих има укупно тринаест. Оригиналношћу и симболиком међу орнаментима клесаног украса доминира крин, као симбол девичанства и чистоте.
Живописом доминирају ктиторске фреске кнеза Лазара и кнегиње Милице, у природној величини, као и фреске њихових синова, Стефана и Вука.
Љубостиња је вековима била културно средиште краја. У манастиру је настала чувена ’’Похвала кнезу Лазару’’ извежена на свили руком Јефимије, прве српске песникиње. Унутар цркве налазе се гробнице ктиторке кнегиње Милице и Јефимије.


Манастир Велуће, најстарији очувани манастир моравске школе, се некада звао Сребреница по истоименој реци и рудоносном подручју. И дан-данас се на обалама Сребренице може наићи на понеког трагача за златом и сребром.
Према ктиторској фресци, манастир је задужбина непознате владарке с краја 14. века. По народном предању манастир је подигла Мара, кћер кнеза Лазара и жена Вука Бранковића. Манастир је 1395. године поклоњен руском манастиру Св. Пантелејмон на Светој Гори.
Архитектонски, грађевина припада моравској школи и има велике сличности са Лазарицом у Крушевцу. У основи је уписан крст са три апсиде (триконхос), а на фасадама, око врата и прозора су камени орнаменти. Фасада манастира је делимично осликана. Живопис је добро очуван и скромног је уметничког домета.
У порти манастира пажњу привлачи стари конак, који је подигнут за време кнеза Милоша Обреновића. Комплексу манастира припадају и нови конак из 1972. године, трпезарија, спомен-чесма и капела са звоником, подигнута 1962. године трудом сестринства. Иконостас капеле је дело иконографске радионице манастира Велуће. Порта се одликује изузетном уређеношћу налик на ботаничке баште.
У близини манастира налази се извор минералне воде Велућки кисељак, познатије на тржишту као ’’Мивела’’.


Црква Свете Петке на Грабовачком брду, по предању, датира из XIV века. Наводно, када је кнегиња Милица преносила мошти Свете Петке из Трнова, пре но што их је донела у Београд, мошти су почивале на Грабовачком брду. Верује се да вода која извире на овом месту лечи од неплодности.

Манастир Љубостиња
Манастир Љубостиња (крај XIV века)

Љубостиња-стари конак
Манастир Љубостиња-стари конак

Љубостиња-нови конак
Манастир Љубостиња-нови конак

Манастир Велуће
Манастир Велуће (XIV век)

Манастир Велуће - конак
Манастир Велуће - конак
Вињета

Црква Св. Тројице
Црква Св. Тројице

Кућа Катића
Кућа Катића

У центру Трстеника налази се црква Свете Тројице. Грађ|ена је од 1898. до 1900. године. Прва је црква у Србији саграђена у неоморавском стилу. Велика је сличност са црквом краља Милутина у Хиландару.

С
таро језгро града Трстеника је једно од најочуванијих у Србији. Кућа Катића је најстарија очувана грађевина средине XIX века. Сматра се једном од најлепших кућа моравске Србије. У приземљу куће налази се национални етно-ресторан.

М
узеј Трстеника занимљив је по сталној етнографској поставци.

Л
егат завичајних уметника при Електродистрибуцији Трстеник у Трстенику представља ризницу завичајних стваралаца, који ће трајно сведочити о могућој и успешној сарадњи привреде и културе.

Бркић Милисав-"Бадње вече"
Бркић Милисав- "Бадње вече" (наива)
Из Легата завичајних уметника при Електродистрибуцији Трстеник
Вињета

НАША СЕЛА

Разнолике природе, занимљивих обичаја и заната, добрих и вредних људи, доброг вина и богате совре, трстеничка села освајају на први сусрет.

Село Велуће,са истоименим манастиром, налази се десетак километара од магистралног пута Појате-Краљево, односно од села Стопања, познатог по врсним повртарима и одличном прасећем печењу. Велућу је природа подарила изворе минералне воде а кнежевска Србија с краја 14. века манастир Велуће. Минерална вода је захваљујући високом садржају и несвакидашњем односу магнезијума са другим минералима, проглашена за најбољу на свету на Светској изложби у Њујорку. Велуће је у средњем веку било не само административни и духовни, већ и привредни центар: наиме, у овдашњем руднику су се експлоатисале руде сребра и платине. Отуда и пређашњи назив манастира, као и назив сеоској речици Сребрница.По легенди село Рибник је име добило по богатим рибњацима којима је било испуњено читаво поље крај Мораве. Из ових рибњака рибом су се сладили Немањићи, Хребељановићи, Обреновићи и Карађорђевићи. Године 1824. Милош Обреновић је Рибничанима саградио цркву посвећену Светом Арханђелу Гаврилу. То је једна од пет Милошевих покајница. Црква Светог Арханђела Гаврила најстарија је очувана црква у општини Трстеник и 1984. године је проглашена за споменик културе и стављена под заштиту.

У селу Брезовица мештани се традиционално баве сеоским туризмом. Љубазни домаћини ће дати све од себе да се овде осећате као код своје куће. Шетње озонским стазама, лов, риболов, купање на базену у летњим месецима и обиље старих заната дају посебан шарм овом селу.


Винарија ''Вила винум'' се налази на благородним пропланцима села Бучје у крајолику који нуди несвакидашње уживање. Пре три деценије власник је двеста година стару породичну традицију почео да надограђује у Швајцарској, где се срео са немачком прецизношћу и француском префињеношћу, а онда стечено знање наставио да примењује у родном Бучју. Тако се по први пут у Србији примењује еколошка производња грожђа, чији су резултат по много чему јединствена и специфична вина.

Села са леве стране обале, Медвеђа, Велика Дренова, Милутовац чувена су по добрим калемарима. Наиме, осамдесетих година ова села била су највећи светски произвођачи и извозници лозних калемова.

Манастир Велуће
Манастир Велуће
Брезовица - мотив
Брезовица - мотив
Панорама Бучја
Бучје - панорама
Трстеничко виногорје
Трстеничко виногорје
Вињета

АКТИВНИ ОДМОР
За љубитеље природе и активног одмора у трстеничкој општини постоје маркиране планинарске стазе на Гледићким планинама (922 м) и Гочу (992 м), укупне дужине преко 100 км. За љубитеље лагане рекреативне шетње и бициклизма препоручујемо Стазу заната и Стазу културе, које ће Вам осим окрепљења тела приуштити и културни доживљај.
Кренете ли Стазом културе, поћи ћете стопама кнегиње Милице, српске владарке и ктиторке манастира Љубостиња. Ово тло је обележило њен живот: овде је одрастала на поседу свог оца, Југ Богдана, овде се срела са Лазаром, овде је подигла своју задужбину, овде почива.
Кренете ли Стазом заната која води долинама Попинске реке и Бршљанице, упознаћете се са воденичким причама, умећем обраде камена пешчара, пинтерским занатом, видећете аутентичну кречану, или се огрнути ручно тканим шалом на чему ће Вам позавидети и највећи поборници моде.
Панорамски лет
Трстеник и околину могуће је разгледати и из ваздуха, Туристичко-спортски аеродром и Аеро-клуб „Трстеник“ нуде следеће могућности:
  • панорамско разгледање града и околине (Трстеник, Врњачка Бања, Матарушка Бања, Краљево, манастири Љубостиња, Велуће, Жича, Св. Петка и сл.)
  • школа летења, једриличарства, моделарства и падобранства
  • организација аеро-митинга
Аеро-клуб ’’Трстеник’’, тел:037 711 875
Аеродром „Трстеник“, тел: 037 711 175


ГДЕ ОДСЕСТИ?

Хотелска собаКоначиште ''Трстеник'' се налази на 12. и 13. спрату ''Куле'', највише зграде у Трстенику. Располаже са 54 лежаја у 8 једнокреветних, 14 двокреветних, трокреветној соби и два апартмана. На последњем, 14. спрату ''Куле'' налази се ресторан са терасом, са које се пружа поглед на моравску долину и околне планине. Собе су реновиране, са купатилом.


А КАДА ОГЛАДНИТЕ, ДОБАР ЗАЛОГАЈ НАЂИЋЕТЕ У РЕСТОРАНИМА…

Ресторан "Ружица"
РУЖИЦА УП „ГОЧ“ А. Д.
Светог Саве бб, 37240 Трстеник
Тел: (037)714-184
Ресотран "Лотос"
ЛОТОС

Кнегиње Милице 11, 37240 Трстеник
Тел: (037)711-663
НАЦИОНАЛ
Ж. Апостоловића 4, 37240 Трстеник
Тел: (037)713-052
ЛАЗАР
Браће Спасојевић 54, 37240 Трстеник
Тел: (037)713-367
Ресторан Стари мост
СТАРИ МОСТ

Грабовац бб
Тел: (063) 111 97 05
Ресторан Спорт
Кафана ''СПОРТ''

Стопања
Тел: (037) 727-660
vilindar_m
Етно-ресторан ''ВИЛИН ДАР''
Грабовац
Тел: 064 2003761
Винарија
Винарија ''Villa Vinum''
село Бучје
Тел: (037) 733-169

Наше вино
Вињета
МАНИФЕСТАЦИЈЕ

Песничка Нова година, 13. јануар
Организатор: Књижевни клуб „Моравски токови“, Трстеник

Дан виноградара ''Свети Трифун'', 14. фебруар Организатор: Удружење винара и виноградара ''Свети Трифун'' из Риљца и Књижевни клуб ''Моравски токови''

Вече љубавне поезије, Младенци 22. март Организатор: Књижевни клуб „Моравски токови“, Трстеник
Вече хумора и сатире, 1. април Организатор: Књижевни клуб „Моравски токови“, Трстеник
Пролећни дани планинара, Гледићке планине, почетак априла Организатор: Планинарско друштво „Љуктен“
Старом мосту с’ љубављу , песничка манифестација, крај априла
Организатор: Kњижевни клуб „Моравски токови“

Такмичење клавирских дуа, крај маја
Организатор: Основна музичка школа „Корнелије Станковић“ Трстеник

Општинска слава – Света Тројица, јун

Јефимијини дани, Трстеник, манастир Љубостиња
друга половина јуна

Јефимији у част: Похвала кнезу Лазару, Слово о Јефимији,
Песничка приношења, Музички програм

Ликовна колонија жена сликара и иконописаца

Додела награде „Јефимијин вез“
Организатор: Културно-просветна заједница Трстеника

Ибарско-моравска регата, крај јула
Ибар и Западна Морава - траса Краљево-Трстеник
Организатор: Друштво за спортове на води ''Западна Морава''

Купинијада - Рујишник, 2.август на Светог Илију
Организатор: МЗ Рујишник

Трстеник на Морави, друга половина августа
Трка чамаца мотком, „котлић“-кување рибље чорбе, такмичење пионира у риболову,
пливачки маратон, ватерполо турнир, одбојка на песку, тениски турнир,
беби-маратон, концерти и сл.
Организатор: Туристичка организација општине Трстеник

Интернационални арт камп, август
Организатор: Ликовно удружење Рома Србије

Дани поврћа, септембар, Стопања
Организатор: МЗ Стопања

Песничка јесен крај Мораве, 15. октобар
Организатор: Књижевни клуб „Моравски токови“

Савезна изложба паса свих раса, октобар
Организатор: Кинолошко друштво-Трстеник

Меморијални фудбалски турнир “Љубиша Вукадиновић“, октобар
Организатор: Фудбалски клуб „Прва петолетка“

Савремена српска проза, књижевевни сусрети, Народна библиотека „Јефимија“,
прва недеља новембра

Књижевни портрет и Округли сто књижевне критике
Организатор: Народна библиотека „Јефимија“

Опширније о манифестацијама...
Вињета