37240 Трстеник, Кнегиње Милице 5 - Телефон: 381 (0)37 714-333; 714-598

Добродошли на званични сајт општине Трстеник

Четвртак 18 04 2024
Ћирилица
Промените величину слова:
Т У Р И З А М
Вињета
ШТА ПОСЕТИТИ У ОПШТИНИ ТРСТЕНИК?

Два средњовековна манастира, две задужбине принцеза посвећене Пресветој Богородици, две лепотице моравске архитектонске школе:

  • манастир Љубостиња (крај XIV века), место сусрета и љубави кнегиње Милице и кнеза Лазара и
  • манастир Велуће (XIV век), чије је ктиторство још увек обавијено велом тајне.


Г
радитељ Љубостиње Раде Боровић (познат из епске песме као Раде Неимар) један је од мањег броја по имену познатих српских средњовековних градитеља и један од ретких који је своје име овековечио уклесавши га на цркви.
Фасада цркве је богато украшена каменом пластиком. Доминирају розете, којих има укупно тринаест. Оригиналношћу и симболиком међу орнаментима клесаног украса доминира крин, као симбол девичанства и чистоте.
Живописом доминирају ктиторске фреске кнеза Лазара и кнегиње Милице, у природној величини, као и фреске њихових синова, Стефана и Вука.
Љубостиња је вековима била културно средиште краја. У манастиру је настала чувена ’’Похвала кнезу Лазару’’ извежена на свили руком Јефимије, прве српске песникиње. Унутар цркве налазе се гробнице ктиторке кнегиње Милице и Јефимије.


Манастир Велуће, најстарији очувани манастир моравске школе, се некада звао Сребреница по истоименој реци и рудоносном подручју. И дан-данас се на обалама Сребренице може наићи на понеког трагача за златом и сребром.
Према ктиторској фресци, манастир је задужбина непознате владарке с краја 14. века. По народном предању манастир је подигла Мара, кћер кнеза Лазара и жена Вука Бранковића. Манастир је 1395. године поклоњен руском манастиру Св. Пантелејмон на Светој Гори.
Архитектонски, грађевина припада моравској школи и има велике сличности са Лазарицом у Крушевцу. У основи је уписан крст са три апсиде (триконхос), а на фасадама, око врата и прозора су камени орнаменти. Фасада манастира је делимично осликана. Живопис је добро очуван и скромног је уметничког домета.
У порти манастира пажњу привлачи стари конак, који је подигнут за време кнеза Милоша Обреновића. Комплексу манастира припадају и нови конак из 1972. године, трпезарија, спомен-чесма и капела са звоником, подигнута 1962. године трудом сестринства. Иконостас капеле је дело иконографске радионице манастира Велуће. Порта се одликује изузетном уређеношћу налик на ботаничке баште.
У близини манастира налази се извор минералне воде Велућки кисељак, познатије на тржишту као ’’Мивела’’.


Црква Свете Петке на Грабовачком брду, по предању, датира из XIV века. Наводно, када је кнегиња Милица преносила мошти Свете Петке из Трнова, пре но што их је донела у Београд, мошти су почивале на Грабовачком брду. Верује се да вода која извире на овом месту лечи од неплодности.

Манастир Љубостиња
Манастир Љубостиња (крај XIV века)

Љубостиња-стари конак
Манастир Љубостиња-стари конак

Љубостиња-нови конак
Манастир Љубостиња-нови конак

Манастир Велуће
Манастир Велуће (XIV век)

Манастир Велуће - конак
Манастир Велуће - конак
Вињета

Црква Св. Тројице
Црква Св. Тројице

Кућа Катића
Кућа Катића

У центру Трстеника налази се црква Свете Тројице. Грађ|ена је од 1898. до 1900. године. Прва је црква у Србији саграђена у неоморавском стилу. Велика је сличност са црквом краља Милутина у Хиландару.

С
таро језгро града Трстеника је једно од најочуванијих у Србији. Кућа Катића је најстарија очувана грађевина средине XIX века. Сматра се једном од најлепших кућа моравске Србије. У приземљу куће налази се национални етно-ресторан.

М
узеј Трстеника занимљив је по сталној етнографској поставци.

Л
егат завичајних уметника при Електродистрибуцији Трстеник у Трстенику представља ризницу завичајних стваралаца, који ће трајно сведочити о могућој и успешној сарадњи привреде и културе.

Бркић Милисав-"Бадње вече"
Бркић Милисав- "Бадње вече" (наива)
Из Легата завичајних уметника при Електродистрибуцији Трстеник
Вињета

НАША СЕЛА

Разнолике природе, занимљивих обичаја и заната, добрих и вредних људи, доброг вина и богате совре, трстеничка села освајају на први сусрет.

Село Велуће,са истоименим манастиром, налази се десетак километара од магистралног пута Појате-Краљево, односно од села Стопања, познатог по врсним повртарима и одличном прасећем печењу. Велућу је природа подарила изворе минералне воде а кнежевска Србија с краја 14. века манастир Велуће. Минерална вода је захваљујући високом садржају и несвакидашњем односу магнезијума са другим минералима, проглашена за најбољу на свету на Светској изложби у Њујорку. Велуће је у средњем веку било не само административни и духовни, већ и привредни центар: наиме, у овдашњем руднику су се експлоатисале руде сребра и платине. Отуда и пређашњи назив манастира, као и назив сеоској речици Сребрница.По легенди село Рибник је име добило по богатим рибњацима којима је било испуњено читаво поље крај Мораве. Из ових рибњака рибом су се сладили Немањићи, Хребељановићи, Обреновићи и Карађорђевићи. Године 1824. Милош Обреновић је Рибничанима саградио цркву посвећену Светом Арханђелу Гаврилу. То је једна од пет Милошевих покајница. Црква Светог Арханђела Гаврила најстарија је очувана црква у општини Трстеник и 1984. године је проглашена за споменик културе и стављена под заштиту.

У селу Брезовица мештани се традиционално баве сеоским туризмом. Љубазни домаћини ће дати све од себе да се овде осећате као код своје куће. Шетње озонским стазама, лов, риболов, купање на базену у летњим месецима и обиље старих заната дају посебан шарм овом селу.


Винарија ''Вила винум'' се налази на благородним пропланцима села Бучје у крајолику који нуди несвакидашње уживање. Пре три деценије власник је двеста година стару породичну традицију почео да надограђује у Швајцарској, где се срео са немачком прецизношћу и француском префињеношћу, а онда стечено знање наставио да примењује у родном Бучју. Тако се по први пут у Србији примењује еколошка производња грожђа, чији су резултат по много чему јединствена и специфична вина.

Села са леве стране обале, Медвеђа, Велика Дренова, Милутовац чувена су по добрим калемарима. Наиме, осамдесетих година ова села била су највећи светски произвођачи и извозници лозних калемова.

Манастир Велуће
Манастир Велуће
Брезовица - мотив
Брезовица - мотив
Панорама Бучја
Бучје - панорама
Трстеничко виногорје
Трстеничко виногорје
Вињета

АКТИВНИ ОДМОР
За љубитеље природе и активног одмора у трстеничкој општини постоје маркиране планинарске стазе на Гледићким планинама (922 м) и Гочу (992 м), укупне дужине преко 100 км. За љубитеље лагане рекреативне шетње и бициклизма препоручујемо Стазу заната и Стазу културе, које ће Вам осим окрепљења тела приуштити и културни доживљај.
Кренете ли Стазом културе, поћи ћете стопама кнегиње Милице, српске владарке и ктиторке манастира Љубостиња. Ово тло је обележило њен живот: овде је одрастала на поседу свог оца, Југ Богдана, овде се срела са Лазаром, овде је подигла своју задужбину, овде почива.
Кренете ли Стазом заната која води долинама Попинске реке и Бршљанице, упознаћете се са воденичким причама, умећем обраде камена пешчара, пинтерским занатом, видећете аутентичну кречану, или се огрнути ручно тканим шалом на чему ће Вам позавидети и највећи поборници моде.
Панорамски лет
Трстеник и околину могуће је разгледати и из ваздуха, Туристичко-спортски аеродром и Аеро-клуб „Трстеник“ нуде следеће могућности:
  • панорамско разгледање града и околине (Трстеник, Врњачка Бања, Матарушка Бања, Краљево, манастири Љубостиња, Велуће, Жича, Св. Петка и сл.)
  • школа летења, једриличарства, моделарства и падобранства
  • организација аеро-митинга
Аеро-клуб ’’Трстеник’’, тел:037 711 875
Аеродром „Трстеник“, тел: 037 711 175


ГДЕ ОДСЕСТИ?

Хотелска собаКоначиште ''Трстеник'' се налази на 12. и 13. спрату ''Куле'', највише зграде у Трстенику. Располаже са 54 лежаја у 8 једнокреветних, 14 двокреветних, трокреветној соби и два апартмана. На последњем, 14. спрату ''Куле'' налази се ресторан са терасом, са које се пружа поглед на моравску долину и околне планине. Собе су реновиране, са купатилом.


А КАДА ОГЛАДНИТЕ, ДОБАР ЗАЛОГАЈ НАЂИЋЕТЕ У РЕСТОРАНИМА…

vilin-dar-2m
Етно кућа „Вилин дар“
Село Грабовац
Тел: +381 37 710 974;
Моб : +381 69 216 03 18
Ова адреса ел. поште заштићена је од спам напада, треба омогућити ЈаваСкрипт да бисте је видели
www.vilindar.rs
lotosm
Ресторан „Лотос МБ“

Цара Душана 42
Тел: +381 37 713 810;
Моб: +381 69 711 555
klubm
Ресторан „Клуб“

Кнегиње Милице 16
Тел:+381 37 711 333
msm
Кафе ресторан „МС“

Цара Душана 13
Тел: +381 37 715 955
kulam
Ресторан „Кула“
УП „Гоч“ а.д.
Цара Душана 5
Тел: +381 37 711 072;
+ 381 37 714 127
zamakm
Ресторан „Замак“
Крсте Босанца 22
Тел: +381 62 834 6482
rodjam
„Кафанче код Рође“
Косовска бб
Тел: +381 37 710 798
boram
„Библиотека код Боре Шугера“
Светог Саве бб
Тел: +381 64 2160 171


bpm
„Bridge pub“
Др Милуновића 15
Тел: +381 69 30 82 193
www.bridgepubts.com


 ОПШИРНИЈЕ О РЕСТОРАНИМА, КАФИЋИМА МОЖЕТЕ ПОГЛЕДАТИ НА САЈТУ ТУРИСТИЧКЕ ОРГАНИЗАЦИЈЕ ТРСТЕНИК И ТО: http://turizamtrstenik.rs/restorani-kafici-zabava/


О ВИНАРИЈАМА МОЖЕТЕ ПОГЛЕДАТИ НА САЈТУ ТУРИСТИЧКЕ ОРГАНИЗАЦИЈЕ ТРСТЕНИК И ТО: http://turizamtrstenik.rs/vino-i-rakija/


 СВЕ О МАНИФЕСТАЦИЈАМА МОЖЕТЕ ПОГЛЕДАТИ НА ЛИНКУhttp://turizamtrstenik.rs/manifest%D0%B0cije/


ПЕЧЕЊЕ И ПЕЧЕЊАРЕ: http://turizamtrstenik.rs/pecenje-hrana-sa-dusom/ПИЦЕРИЈЕ

Thumbnail image
Pizza & pasta bar „Tapas“

Чајкина 30
Тел: +381 63 81 08 322
Thumbnail image
„Pizzeria Pizzaiolo“

Обилићева 2
Тел: +381 65 663 6543

 

ПОСЛАСТИЧАРНИЦЕ


galerijam
Посластичарница „Галерија“
Чајкина 33
Тел: +381 37 712 970

КАФИЋИ

oskarm
Кафе „Оскар“
Кнегиње Милице бб
studiom
Кафе бар и ноћни клуб „Студио“
Кнегиње Милице бб
rim
Кафе „Рома“
Цара Душана 4
casablankam
Кафе „Казабланка 2“
Цара Душана 13
caffem
Кафе „Кафе-кафе“
Цара Душана 25
mondesm
Кафе „Мондес“
Цара Душана 81
dvoristem
Кафе „Двориште“
Чајкина 27
casabm
Кафе „Казабланка“
Светог Саве бб
velikim
„Велики одмор“
Вука Караџића 28/1А
junglem
Kafe bar „Jungle“
Светог Саве бб