37240 Трстеник, Кнегиње Милице 5 - Телефон: 381 (0)37 714-333; 714-598

Добродошли на званични сајт општине Трстеник

Петак 22 10 2021
Ћирилица
Webp.net-gifmaker
call_s

sistem48app

stambene_zajednice

 

pecat

 

statut1

 
JNMZTrstenik

poslovnik

 

budze1t

 

sluzbeni_list

konkursi

selokonkursi

zastita

dz

sistematizacija

odluka

kodeks

strateg


izvestaj2019

 

spisak

 

vodna_knjiga

 
swirl 

zasticeni_kupac


swirl

zahtev_infor_javni_znacaj

swirl

 

tribina


stalna_konferencija_gradova_fb

pocetna1

Почетна страна
Промените величину слова:
Сутра 17.08.2021. године од 19 часова извршиће се прскање одраслих јединки комараца на територији општине Трстеник у граду и приградским насељима, Грабовац, Прњавор, Чаири и Осаоница.

 
Промените величину слова:
Општина Трстеник објављује Jавни позив за учешће привредних субjеката у спровођењу мера енергетске транзиције у домаћинствима на териториjи општине Трстеник.

Циљ спровођења мера енергетске транзиције jе унапређење енергетске ефикасности и повећано коришћење обновљивих извора енергиjе у домаћинствима на териториjи општине Трстеник.

Право учешћа на овом позиву имаjу сви заинтересовани привредни субjекти коjи испуњаваjу законом утврђене услове за обављање делатности и коjи испуњаваjу услове дефинисане Правилником о спровођењу мера енергетске транзиције и овим Jавним позивом.

Подносилац пријаве је потребно да достави следећу документацију:
  1. Прилог 1 - Пријавни образац у три примерка ( оригинал и две копије)
  2. Прилог 2 - Потписане изјаве ( Образац 1, 2 и 3)
  3. Атесте за материјале и производе

Рок за подношење приjава jе 04.08.2021. године.

Пријаве се достављају лично на шалтеру Општинске управе општине Трстеник, канцеларија број 6. У Услужном центру или препорученом поштом на адресу:

Општина Трстеник

Општинска управа/Комисија за преглед и оцену поднетих захтева за суфинансирање мера енергетске транзиције

ОПШТИНА ТРСТЕНИК, ул. Кнегиње Милице број 5, 37240 Трстеник

За додатне информациjе у вези Jавног позива, сви заинтересовани се могу обратити на меjл: Ова адреса ел. поште заштићена је од спам напада, треба омогућити ЈаваСкрипт да бисте је видели или на телефон 037/711-144.

Документа можете преузети ОВДЕ:
Прелиминарна листа директних корисника (привредних субјеката): pdf

Правилник pdf

Одлука pdf

Јавни позив pdf

Прилог 1 - Пријавни образац word 

Прилог 2 - Потписане изјаве ( Образац 1, 2 и 3) word

Прилог 3 - Критеријуми и начин бодовања за оцену пријаве word
Промените величину слова:
На основу члана 41. став 4. и члана 43. став 1. тачка 13. Закона о смањењу ризика од катастрофа и управљању ванредним ситуацијама („Сл. гласник РС“ бр. 87/18), члана 17. став 3. Уредбе о саставу, начину и организацији рада штабова за ванредне ситуације („Сл. гласник РС“ бр. 27/2020), Уредбе о мерама за спречавање и сузбијање заразне болести COVID-19 („Сл. гласник РС“, бр. 151 од 15. децембра 2020.  године, 152 од 18. децембра 2020 године и 153 од 21. децмбра 2020, 156 од 25. децембра 2020, 158 од 29. децембра 2020, 1 од 11. јануара од 2021, 17 од  26. фебруара 2021. године, 19 од 5. марта 2021. године, 22 од 12. марта 2021) и Наредбе министра здравља („Службени гласник РС", бр. 60 од 16. јуна 2021), а циљу повећања превентивних мера и спречавања ширења болести COVID-19. године, Општински штаб за ванредне ситуације општине Трстеник на 13. ванредној седници, одржаној дана 17.06.2021. године доноси 

З А К Љ У Ч А К

-пречишћен текст- 

1. Овим закључак утврђују се ограничења радног времена и просторна ограничења приликом обављања делатности која треба да, сагласно епидемиолошкој ситуацији, допринесу спречавању и сузбијању заразне болести COVID-19.

2. Правна лица и предузетници (послодавци) који обављају делатност у области трговине на мало и услуге у области угоститељства, које обухватају продају хране и пића, ту делатност, односно пружање услуга могу да обављају, односно да послуживање корисника врше у затвореном простору од 07.00 часова до 24.00 часа, а петком и суботом могу продужити за једна сат, осим правна лица и предузетници (послодавци) који пружају услуге забаве (бар, кабаре, диско бар и дискотека) у простору организованих башти на отвореном, могу радити петком и суботом од 22.00 до 04.00 часова уз примену следећих превентивних мера, односно тако да се: 

1) у затвореном делу угоститељског објекта мора обезбедити да:

– корисници услуга морају носити заштитне маске све време боравка у објекту (у моментима када не конзумирају храну или пиће),

– запослени морају носити заштитне маске, нарочито приликом припреме хране и пића и услуживања,

– мора обезбедити прописано међусобно растојање између присутних лица, односно, у зависности од величине објекта, обезбедити да укупна попуњеност објекта не може вити већа од 50% максималне попуњености,

– на улазу мора видно бити истакнута корисна површина целог објекта, односно простора и број лица која могу бити присутна (под корисним површином подразумева се услужни део, односно изузимају се помоћне просторије, тоалети, магацини и сл.) и обавеза посетиоца да носе заштитне маске;

2) у отвореном делу угоститељског објекта мора обезбедити да:

– корисници услуга морају носити заштитне маске све време боравка у објекту (у моментима када не конзумирају храну или пиће),

– запослени морају носити заштитне маске, нарочито приликом припреме хране и пића и услуживања,

– између столова мора бити размак од најмање два метра, тако што се тај размак рачуна између особа које седе за различитим столовима,

– за столом не може седети више од пет особа,

– уколико не постоје столови и столице за седење на отвореном делу, растојање између свих присутних лица на отвореном делу мора бити такво да на сваких 4 m² може боравити само једно лице,

– отворени део објекта мора бити физички одељен од јавне површине у смислу да се мора поставити физичка препрека (баријера) између тог дела и јавне површине тако да између корисника услуга и лица на јавној површини буде размак од минимум 3 метра,

– се репродуковањe, односно емитовањe музикe или извођење музичко-сценског програма уживо (тзв. жива музика) не може вршити у време од 24.00 часа до 07.00 часова, односно петком и суботом од 01.00 до 07.00 часова

3. Затворени или отворени трговински центри и слични објекти у којима се обавља делатност у области трговине на мало (у даљем тексту: објекат), осим угоститељских објеката у затвореном простору, а који се налазе у склопу тог објекта и у којима се врши услуживање хране и пића седећих гостију (дозвољена је шалтерска продаја) могу радити у радном времену и уз примену мера утврђених Уредбом о мерама за спречавање и сузбијање заразне болести COVID-19 („Службени гласник РС”, бр. 151/20, 152/20, 153/20, 156/20, 158/20, 1/21, 17/21, 19/21, 22/21, 29/21, 34/21, 48/21, 54/21, 59/21 и 60/21), под условом да управљач објекта обезбеди:

1) да се испред шалтера за продају хране и пића не окупља већи број лица, да између лица која чекају на куповину хране и пића постоји размак од најмање два метра у свим правцима, као и да су видно обележени линија кретања до и од шалтера;

2) да на улазу обавезно буде истакнута корисна површина целог објекта, односно простора и број лица која могу бити присутна (под корисним површином подразумева се продајни део, односно изузимају се помоћне просторије, тоалети, магацини и сл.) и обавеза посетиоца да носе заштитне маске;

3) да, уколико објекат има више улаза и излаза, буду одређена и видљиво обележена који су улазна, а који излазна врата;

4) да у објекту обавезно буду одређене и видљиво обележене линије кретања унутар објекта на тај начин да се онемогући боравак или окупљање већег броја лица на једном месту, као и безбедни правци кретања од улаза до излаза;

5) да се на улазу у објекат обавезно поставе и користе дезобаријере;

6) физичку дистанцу између корисника од најмање два метра;

7) да запослени обавезно носе заштитну маску током рада, а нарочито током контакта са корисницима;

8) да се заједничке просторије и предмете које користе корисници (тоалети, рукохвате на степеницама, лифтови и сл.), на сваких сат времена, обавезно дезинфикују раствором на бази 70% алкохола;

9) да се обавезно одреди лице које је одговорно за поштовање мера ношења личне заштитне маске (корона редар), а уколико објекат има више улаза и излаза, има више спратова и површине је веће од 500 квадратних метара корисне површине, управљач центра је дужан да одреди више лица за корона редаре, тако да се на сваком улазу, тј. излазу и на сваких 250 квадратних метара налази по један корона редар; 

10) да корона редар обавезно носи видљиву ознаку да је корона редар (на светлој подлози морају уочљивим словима бити исписане речи: корона редар); 

11) да корона редар обавезно упозорава кориснике на обавезу ношења маске приликом уласка у објекат и приликом кретања у објекту све време боравка; 

12) да, ако корона редар примети да неко лице не носи маску, без одлагања обавестити то лице да напусти објекат са упозорењем да такво понашање представља прекршај, а уколико то лице одбије да напусти објеката без одлагања о томе обавестити надлежне инспекцијске службе.

Правно лице и предузетник који продаје робу односно пружа услуге у објекту у оквиру простора у коме продаје робу, односно пружа услуге (у даљем тексту: радња), поред спровођења мера утврђених Уредбом о мерама за спречавање и сузбијање заразне болести COVID-19, дужан је да обезбеди следеће: 

1) на улазу у радњу мора видно бити истакнута корисна површина радње и број лица која могу бити присутна;

2) ако радња има више улаза и излаза, морају се одредити и видљиво обележити који су улазна, а који излазна врата;

3) у радњи морају бити одређене и видљиво обележене линије кретања унутар радње на тај начин да се онемогући боравак или окупљање већег броја лица на једном месту, као и безбедни правци кретања од улаза до излаза;

4) испред каса или приликом другог чекања корисника у реду мора уочљивим ознакама бити видно обележено неопходно растојање између корисника од минимум два метра; 

5) физичку дистанцу између корисника од најмање два метра;

6) запослени морају носити заштитну маску током рада, а нарочито током контакта са корисницима, као што су запослени који раде на касама, и сл.;

7) заједничке просторије и предмете које користе корисници (тоалети, гардеробе и сл.), морају се на сваких сат времена дезинфиковати раствором на бази 70% алкохола;

8) мора бити одређено лице које је одговорно за поштовање мера ношења личне заштитне маске (корона редар), а уколико радња има више улаза и излаза, има више спратова и површине је веће од 500 квадратних метара корисне површине, правно лице (предузетник) дужан је да одреди више лица за корона редаре, тако да се на сваком улазу, тј. излазу и на сваких 250 квадратних метара налази по један корона редар;

9) корона редар мора носити видљиву ознаку да је корона редар (на светлој подлози морају уочљивим словима бити исписане речи: корона редар); 

10) корона редар је дужан да упозори кориснике на обавезу ношења маскe приликом уласка у радњу као и за све време боравка у радњи; 

11) уколико корона редар примети да неко лице не носи маску, без одлагања ће обавестити то лице да напусти радњу са упозорењем да такво понашање представља прекршај, а уколико то лице одбије да напусти радњу, без одлагања ће о томе обавестити надлежне инспекцијске службе;

12) корона редар је дужан да упозори кориснике на неопходност држања физичке удаљености приликом чекања у реду.

4. У радном времену сваког дана од 06.00 до 22.00 часа могу радити:

1) објекти у области трговине на мало (трговинске и друге радње и продајна места) изузев сталних или покретних киоска и трафика, који могу радити без ограничења радног времена (трговина на мало, претежно новине и дуван);

2) објекти, радње и сервиси и сл. у којима се врше стручне, научне, иновационе и техничке делатности, финансијске делатности и делатност осигурања, промет некретнина, информисање и комуникација, административне и помоћне услужне делатности, занатске и друге услужне делатности;

3) објекти у којима се обавља делатност у области спорта (фитнес центри, теретане, вежбаонице, спа центри, базени и други објекти намењени за спорт и рекреацију и сл.);

4) објекти у којима се обавља делатност приређивања посебних и класичних игара на срећу (кладионице, играонице и сл.);

5) трговинске и друге радње и продајна места на којима се врши продаја прехрамбених производа, продавнице хране за животиње (пет шопови, продавнице сточне хране и др.), затворене и отворене пијаце,

6) радње и продајна места у оквиру отворене или затворене пијаце (месаре, печењаре, специјализоване продавнице хране и сл.);

7) радње, продајна места и места у којима се продаје роба на мало или пружају услуге, а који продају или пружање услуга обављају у трговинским центрима и за које управљач може да обезбеди посебне коридоре за приступ или у које се улази са спољне стране или непосредно са јавне површине;

8) објекти у којима се пружају услуге у области културе (позоришта, музеји, галерије).

Биоскопи (шифра 59.14. Уредбе о класификацији делатности „Службени гласник РС”, број 54/10) могу радити тако што ће последња пројекција започети не после 23.00 часа, до када могу и радити благајне за продају карата за те пројекције.

5. Могу радити без ограничења радног времена:

1) апотеке (укључујући ветеринарске и пољопривредне апотеке);

2) бензинске пумпе у обављању делатности продаје горива;

3) трговински, угоститељски и други објекти који врше доставу хране;

4) ординације и лабораторије у којима се пружају медицинске и стоматолошке услуге и ветеринарске ординације и лабораторије и сл.

6. У радном времену из тач. 2–4. ове наредбе, у свим објектима којима је дозвољен рад правно лице или предузетник мора обезбедити да растојање између свих присутних лица буде такво да на сваких 4 m² може боравити само једно лице.

Изузетно од ограничења из става 1. ове тачке, у објектима у којима се пружају фризерске и козметичке услуге, односно друге услуге које захтевају непосредан контакт између запосленог и корисника услуге, а који располажу малом површином и у којима се не може обезбедити прописано растојање, поред пружаоца услуге, односно запосленог, може бити присутно само лице коме се услуга пружа.

7. Овај закључак објавити на сајту Општине Трстеник

КОМАНДАНТ ШТАБА
ПРЕДСЕДНИЦА ОПШТИНЕ

_____________________
Милена Турк, дипл. хемичар
Промените величину слова:
На основу члана 41. став 4. и члана 43. став 1. тачка 13. Закона о смањењу ризика од катастрофа и управљању ванредним ситуацијама („Сл. гласник РС“ бр. 87/18), члана 17. став 3. Уредбе о саставу, начину и организацији рада штабова за ванредне ситуације („Сл. гласник РС“ бр. 27/2020), Уредбе о мерама за спречавање и сузбијање заразне болести COVID-19 („Сл. гласник РС“, бр. 151 од 15. децембра 2020.  године, 152 од 18. децембра 2020 године и 153 од 21. децмбра 2020, 156 од 25. децембра 2020, 158 од 29. децембра 2020, 1 од 11. јануара од 2021, 17 од  26. фебруара 2021. године, 19 од 5. марта 2021. године, 22 од 12. марта 2021) и Наредбе министра здравља („Службени гласник РС", бр. 60 од 16. јуна 2021), а циљу повећања превентивних мера и спречавања ширења болести COVID-19. године, Општински штаб за ванредне ситуације општине Трстеник на 13. ванредној седници, одржаној дана 17.06.2021. године доноси 

З А К Љ У Ч А К 

1. Овим закључак утврђују се ограничења радног времена и просторна ограничења приликом обављања делатности која треба да, сагласно епидемиолошкој ситуацији, допринесу спречавању и сузбијању заразне болести COVID-19.

2. Правна лица и предузетници (послодавци) који обављају делатност у области трговине на мало и услуге у области угоститељства, које обухватају продају хране и пића, ту делатност, односно пружање услуга могу да обављају, односно да послуживање корисника врше у затвореном простору од 07.00 часова до 24.00 часа, а петком и суботом могу продужити за једна сат, осим правна лица и предузетници (послодавци) који пружају услуге забаве (бар, кабаре, диско бар и дискотека)  могу радити петком и суботом од 22.00 до 01.00 часова уз примену следећих превентивних мера, односно тако да се: 

1) у затвореном делу угоститељског објекта мора обезбедити да:

– корисници услуга морају носити заштитне маске све време боравка у објекту (у моментима када не конзумирају храну или пиће),

– запослени морају носити заштитне маске, нарочито приликом припреме хране и пића и услуживања,

– мора обезбедити прописано међусобно растојање између присутних лица, односно, у зависности од величине објекта, обезбедити да укупна попуњеност објекта не може вити већа од 50% максималне попуњености,

– на улазу мора видно бити истакнута корисна површина целог објекта, односно простора и број лица која могу бити присутна (под корисним површином подразумева се услужни део, односно изузимају се помоћне просторије, тоалети, магацини и сл.) и обавеза посетиоца да носе заштитне маске;

2) у отвореном делу угоститељског објекта мора обезбедити да:

– корисници услуга морају носити заштитне маске све време боравка у објекту (у моментима када не конзумирају храну или пиће),

– запослени морају носити заштитне маске, нарочито приликом припреме хране и пића и услуживања,

– између столова мора бити размак од најмање два метра, тако што се тај размак рачуна између особа које седе за различитим столовима,

– за столом не може седети више од пет особа,

– уколико не постоје столови и столице за седење на отвореном делу, растојање између свих присутних лица на отвореном делу мора бити такво да на сваких 4 m² може боравити само једно лице,

– отворени део објекта мора бити физички одељен од јавне површине у смислу да се мора поставити физичка препрека (баријера) између тог дела и јавне површине тако да између корисника услуга и лица на јавној површини буде размак од минимум 3 метра,

– се репродуковањe, односно емитовањe музикe или извођење музичко-сценског програма уживо (тзв. жива музика) не може вршити у време од 24.00 часа до 07.00 часова, односно петком и суботом од 01.00 до 07.00 часова

3. Затворени или отворени трговински центри и слични објекти у којима се обавља делатност у области трговине на мало (у даљем тексту: објекат), осим угоститељских објеката у затвореном простору, а који се налазе у склопу тог објекта и у којима се врши услуживање хране и пића седећих гостију (дозвољена је шалтерска продаја) могу радити у радном времену и уз примену мера утврђених Уредбом о мерама за спречавање и сузбијање заразне болести COVID-19 („Службени гласник РС”, бр. 151/20, 152/20, 153/20, 156/20, 158/20, 1/21, 17/21, 19/21, 22/21, 29/21, 34/21, 48/21, 54/21, 59/21 и 60/21), под условом да управљач објекта обезбеди:

1) да се испред шалтера за продају хране и пића не окупља већи број лица, да између лица која чекају на куповину хране и пића постоји размак од најмање два метра у свим правцима, као и да су видно обележени линија кретања до и од шалтера;

2) да на улазу обавезно буде истакнута корисна површина целог објекта, односно простора и број лица која могу бити присутна (под корисним површином подразумева се продајни део, односно изузимају се помоћне просторије, тоалети, магацини и сл.) и обавеза посетиоца да носе заштитне маске;

3) да, уколико објекат има више улаза и излаза, буду одређена и видљиво обележена који су улазна, а који излазна врата;

4) да у објекту обавезно буду одређене и видљиво обележене линије кретања унутар објекта на тај начин да се онемогући боравак или окупљање већег броја лица на једном месту, као и безбедни правци кретања од улаза до излаза;

5) да се на улазу у објекат обавезно поставе и користе дезобаријере;

6) физичку дистанцу између корисника од најмање два метра;

7) да запослени обавезно носе заштитну маску током рада, а нарочито током контакта са корисницима;

8) да се заједничке просторије и предмете које користе корисници (тоалети, рукохвате на степеницама, лифтови и сл.), на сваких сат времена, обавезно дезинфикују раствором на бази 70% алкохола;

9) да се обавезно одреди лице које је одговорно за поштовање мера ношења личне заштитне маске (корона редар), а уколико објекат има више улаза и излаза, има више спратова и површине је веће од 500 квадратних метара корисне површине, управљач центра је дужан да одреди више лица за корона редаре, тако да се на сваком улазу, тј. излазу и на сваких 250 квадратних метара налази по један корона редар; 

10) да корона редар обавезно носи видљиву ознаку да је корона редар (на светлој подлози морају уочљивим словима бити исписане речи: корона редар); 

11) да корона редар обавезно упозорава кориснике на обавезу ношења маске приликом уласка у објекат и приликом кретања у објекту све време боравка; 

12) да, ако корона редар примети да неко лице не носи маску, без одлагања обавестити то лице да напусти објекат са упозорењем да такво понашање представља прекршај, а уколико то лице одбије да напусти објеката без одлагања о томе обавестити надлежне инспекцијске службе.

Правно лице и предузетник који продаје робу односно пружа услуге у објекту у оквиру простора у коме продаје робу, односно пружа услуге (у даљем тексту: радња), поред спровођења мера утврђених Уредбом о мерама за спречавање и сузбијање заразне болести COVID-19, дужан је да обезбеди следеће: 

1) на улазу у радњу мора видно бити истакнута корисна површина радње и број лица која могу бити присутна;

2) ако радња има више улаза и излаза, морају се одредити и видљиво обележити који су улазна, а који излазна врата;

3) у радњи морају бити одређене и видљиво обележене линије кретања унутар радње на тај начин да се онемогући боравак или окупљање већег броја лица на једном месту, као и безбедни правци кретања од улаза до излаза;

4) испред каса или приликом другог чекања корисника у реду мора уочљивим ознакама бити видно обележено неопходно растојање између корисника од минимум два метра; 

5) физичку дистанцу између корисника од најмање два метра;

6) запослени морају носити заштитну маску током рада, а нарочито током контакта са корисницима, као што су запослени који раде на касама, и сл.;

7) заједничке просторије и предмете које користе корисници (тоалети, гардеробе и сл.), морају се на сваких сат времена дезинфиковати раствором на бази 70% алкохола;

8) мора бити одређено лице које је одговорно за поштовање мера ношења личне заштитне маске (корона редар), а уколико радња има више улаза и излаза, има више спратова и површине је веће од 500 квадратних метара корисне површине, правно лице (предузетник) дужан је да одреди више лица за корона редаре, тако да се на сваком улазу, тј. излазу и на сваких 250 квадратних метара налази по један корона редар;

9) корона редар мора носити видљиву ознаку да је корона редар (на светлој подлози морају уочљивим словима бити исписане речи: корона редар); 

10) корона редар је дужан да упозори кориснике на обавезу ношења маскe приликом уласка у радњу као и за све време боравка у радњи; 

11) уколико корона редар примети да неко лице не носи маску, без одлагања ће обавестити то лице да напусти радњу са упозорењем да такво понашање представља прекршај, а уколико то лице одбије да напусти радњу, без одлагања ће о томе обавестити надлежне инспекцијске службе;

12) корона редар је дужан да упозори кориснике на неопходност држања физичке удаљености приликом чекања у реду.

4. У радном времену сваког дана од 06.00 до 22.00 часа могу радити:

1) објекти у области трговине на мало (трговинске и друге радње и продајна места) изузев сталних или покретних киоска и трафика, који могу радити без ограничења радног времена (трговина на мало, претежно новине и дуван);

2) објекти, радње и сервиси и сл. у којима се врше стручне, научне, иновационе и техничке делатности, финансијске делатности и делатност осигурања, промет некретнина, информисање и комуникација, административне и помоћне услужне делатности, занатске и друге услужне делатности;

3) објекти у којима се обавља делатност у области спорта (фитнес центри, теретане, вежбаонице, спа центри, базени и други објекти намењени за спорт и рекреацију и сл.);

4) објекти у којима се обавља делатност приређивања посебних и класичних игара на срећу (кладионице, играонице и сл.);

5) трговинске и друге радње и продајна места на којима се врши продаја прехрамбених производа, продавнице хране за животиње (пет шопови, продавнице сточне хране и др.), затворене и отворене пијаце,

6) радње и продајна места у оквиру отворене или затворене пијаце (месаре, печењаре, специјализоване продавнице хране и сл.);

7) радње, продајна места и места у којима се продаје роба на мало или пружају услуге, а који продају или пружање услуга обављају у трговинским центрима и за које управљач може да обезбеди посебне коридоре за приступ или у које се улази са спољне стране или непосредно са јавне површине;

8) објекти у којима се пружају услуге у области културе (позоришта, музеји, галерије).

Биоскопи (шифра 59.14. Уредбе о класификацији делатности „Службени гласник РС”, број 54/10) могу радити тако што ће последња пројекција започети не после 23.00 часа, до када могу и радити благајне за продају карата за те пројекције.

5. Могу радити без ограничења радног времена:

1) апотеке (укључујући ветеринарске и пољопривредне апотеке);

2) бензинске пумпе у обављању делатности продаје горива;

3) трговински, угоститељски и други објекти који врше доставу хране;

4) ординације и лабораторије у којима се пружају медицинске и стоматолошке услуге и ветеринарске ординације и лабораторије и сл.

6. У радном времену из тач. 2–4. ове наредбе, у свим објектима којима је дозвољен рад правно лице или предузетник мора обезбедити да растојање између свих присутних лица буде такво да на сваких 4 m² може боравити само једно лице.

Изузетно од ограничења из става 1. ове тачке, у објектима у којима се пружају фризерске и козметичке услуге, односно друге услуге које захтевају непосредан контакт између запосленог и корисника услуге, а који располажу малом површином и у којима се не може обезбедити прописано растојање, поред пружаоца услуге, односно запосленог, може бити присутно само лице коме се услуга пружа.

7. Овај закључак објавити на сајту Општине Трстеник

Број: 06-63/2021-02

КОМАНДАНТ ШТАБА

ПРЕДСЕДНИЦА ОПШТИНЕ
_____________________
Милена Турк, дипл. хемичар
Промените величину слова:
На основу члана 41. став 4. и члана 43. став 1. тачка 13. Закона о смањењу ризика од катастрофа и управљању ванредним ситуацијама („Сл. гласник РС“ бр. 87/18), члана 17. став 3. Уредбе о саставу, начину и организацији рада штабова за ванредне ситуације („Сл. гласник РС“ бр. 27/2020), Уредбе о мерама за спречавање и сузбијање заразне болести COVID-19 („Сл. гласник РС“, бр. 151 од 15. децембра 2020.  године, 152 од 18. децембра 2020 године и 153 од 21. децмбра 2020, 156 од 25. децембра 2020, 158 од 29. децембра 2020, 1 од 11. јануара од 2021, 17 од  26. фебруара 2021. године, 19 од 5. марта 2021. године, 22 од 12. марта 2021) и Наредбе министра здравља („Службени гласник РС", бр. 33 од 4. априла 2021, 36 од 9. априла 2021, 38 од 16. априла 2021, 45 од 6. маја 2021, 49 од 14. маја 2021, 54 од 31. маја 2021.), а циљу повећања превентивних мера и спречавања ширења болести COVID-19. године, Општински штаб за ванредне ситуације општине Трстеник на 12. ванредној седници, одржаној дана 01.06.2021. године доноси 

З А К Љ У Ч А К 

1. Овим закључком утврђују се ограничења радног времена и просторна ограничења за период од 01. јуна 2021. године од 06.00 часова па док налаже епидемиолошка ситуација.

2. Почев од 01. јуна 2021. године године у радном времену сваког дана од 06.00 до 24.00 часа могу радити угоститељски објекти.

У затвореном делу угоститељског објекта мора се обезбедити да:

– корисници услуга морају носити заштитне маске све време боравка у објекту (у моментима када не конзумирају храну или пиће),

– запослени морају носити заштине маске, нарочито приликом припреме хране и пића и услуживања,

– не може се репродуковати, односно емитовати музика или изводити музичко-сценски програм уживо (тзв. жива музика) после 18.00 часова,

– укупна попуњеност објекта не може вити већа од 50% максималне попуњености, и

– на улазу мора видно бити истакнута корисна површина целог објекта, односно простора и број лица која могу бити присутна (под корисним површином подразумева се услужни део, односно изузимају се помоћне просторије, тоалети, магацини и сл.) и обавеза посетиоца да носе заштитне маске.

У отвореном делу угоститељског објекта мора се обезбедити да:

– корисници услуга морају носити заштитне маске све време боравка у објекту (у моментима када не конзумирају храну или пиће),

– запослени морају носити заштине маске, нарочито приликом припреме хране и пића и услуживања,

– између столова мора бити размак од најмање два метра, тако што се тај размак рачуна између особа које седе за различитим столовима,

– за столом не може седети више од пет особа,

– уколико не постоје столови и столице за седење на отвореном делу, растојање између свих присутних лица на отвореном делу мора бити такво да на сваких 9 метара квадратних може боравити само једно лице,

– отворени део објекта мора бити физички одељен од јавне површине у смислу да се мора поставити физичка препрека (баријера) између тог дела и јавне површине тако да између корисника услуга и лица на јавној површини буде размак од минимум 3 метра,

– не може се репродуковати, односно емитовати музика или изводити музичко-сценски програм уживо (тзв. жива музика) после 18.00 часова. 

Почев од 01. јуна 2021. године у радном времену сваког дана од 06.00 до 22.00 часа могу радити затворени или отворени трговински центри и слични објекти у којима се обавља делатност у области трговине на мало (у даљем тексту: објекат), осим угоститељских објеката у затвореном простору, а који се налазе у склопу тог објекта и у којима се врши услуживање хране и пића седећих гостију (дозвољена је шалтерска продаја).

Управљач објекта дужан је да обезбеди да се испред шалтера за продају хране и пића не окупља већи број лица, да између лица која чекају на куповину хране и пића постоји размак од најмање два метра у свим правцима, као и да су видно обележени линија кретања до и од шалтера.

Управљач објекта, поред спровођења мера утврђених Уредбом о мерама за спречавање и сузбијање заразне болести COVID-19 („Службени гласник РС”, бр. 151/20, 152/20, 153/20, 156/20, 158/20, 1/21, 17/21, 19/21, 22/21 и 29/21), дужан је да обезбеди следеће:

– на улазу мора видно бити истакнута корисна површина целог објекта, односно простора и број лица која могу бити присутна (под корисним површином подразумева се продајни део, односно изузимају се помоћне просторије, тоалети, магацини и сл.) и обавеза посетиоца да носе заштитне маске;

– уколико објекат има више улаза и излаза, морају се одредити и видљиво обележити који су улазна, а који излазна врата;

– у објекту морају бити одређене и видљиво обележене линије кретања унутар објекта на тај начин да се онемогући боравак или окупљање већег броја лица на једном месту, као и безбедни правци кретања од улаза до излаза;

– на улазу у објекат морају се користити дезобаријере;

– физичку дистанцу између корисника од најмање два метра;

– запослени морају носити заштитну маску током рада, а нарочито током контакта са корисницима;

– заједничке просторије и предмете које користе корисници (тоалети, рукохвате на степеницама, лифтови и сл.), морају се на сваких сат времена дезинфиковати раствором на бази 70% алкохола;

– мора бити одређено лице које је одговорно за поштовање мера ношења личне заштитне маске (корона редар), а уколико објекат има више улаза и излаза, има више спратова и површине је веће од 500 квадратних метара корисне површине, управљач центра је дужан да одреди више лица за корона редаре, тако да се на сваком улазу, тј излазу и на сваких 250 квадратних метара налази по један корона редар; 

– корона редар мора носити видљиву ознаку да је корона редар (на светлој подлози морају уочљивим словима бити исписане речи: корона редар); 

– корона редар је дужан да упозори кориснике на обавезу ношења маске приликом уласка у објекат и приликом кретања у објекту све време боравка; 

– уколико корона редар примети да неко лице не носи маску, без одлагања ће обавестити то лице да напусти објекат са упозорењем да такво понашање представља прекршај, а уколико то лице одбије да напусти објеката без одлагања ће о томе обавестити надлежне инспекцијске службе.

Правно лице и предузетник који продаје робу односно пружа услуге у објекту у оквиру простора у коме продаје робу, односно пружа услуге (у даљем тексту: радња), поред спровођења мера утврђених Уредбом о мерама за спречавање и сузбијање заразне болести COVID-19 („Службени гласник РС”, бр. 151/20, 152/20, 153/20, 156/20, 158/20, 1/21, 17/21, 19/21, 22/21 и 29/21), дужан је да обезбеди следеће: 

– на улазу у радњу мора видно бити истакнута корисна површина радње и број лица која могу бити присутна;

– уколико радња има више улаза и излаза, морају се одредити и видљиво обележити који су улазна, а који излазна врата;

– у радњи морају бити одређене и видљиво обележене линије кретања унутар радње на тај начин да се онемогући боравак или окупљање већег броја лица на једном месту, као и безбедни правци кретања од улаза до излаза;

– испред каса или приликом другог чекања корисника у реду мора уочиљивим ознакама бити видно обележно неопходно растојање између корисника од минимум два метра; 

– физичку дистанцу између корисника од најмање два метра;

– запослени морају носити заштитну маску током рада, а нарочито током контакта са корисницима, као што су запослени који раде на касама, и сл.;

– заједничке просторије и предмете које користе корисници (тоалети, гардеробе и сл.), морају се на сваких сат времена дезинфиковати раствором на бази 70% алкохола;

– мора бити одређено лице које је одговорно за поштовање мера ношења личне заштитне маске (корона редар), а уколико радња има више улаза и излаза, има више спратова и површине је веће од 500 квадратних метара корисне површине, правно лице (предузетник) дужан је да одреди више лица за корона редаре, тако да се на сваком улазу, тј излазу и на сваких 250 квадратних метара налази по један корона редар;

– корона редар мора носити видљиву ознаку да је корона редар (на светлој подлози морају уочљивим словима бити исписане речи: корона редар); 

– корона редар је дужан да упозори кориснике на обавезу ношења маскe приликом уласка у радњу као и за све време боравка у радњи; 

– уколико корона редар примети да неко лице не носи маску, без одлагања ће обавестити то лице да напусти радњу са упозорењем да такво понашање представља прекршај, а уколико то лице одбије да напусти радњу, без одлагања ће о томе обавестити надлежне инспекцијске службе;

– корона редар је дужан да упозори кориснике на неопходност држања физичке удаљености приликом чекања у реду. 

3. У радном времену сваког дана од 06.00 до 22.00 часа могу радити:

1) апотеке (укључујући ветеринарске и пољопривредне апотеке);

2) ресторани и други простори у којима се пружају услуге исхране у категоризованим и некатегоризованим смештајним објектима и у категоризованом приватном смештају, у којима се услуга може пружати само лицима која имају пријављен боравак у тим врстама смештаја;

3) објекти у области трговине на мало (трговинске и друге радње и продајна места) изузев сталних или покретних киоска и трафика, који могу радити без ограничења радног времена (трговина на мало, претежно новине и дуван);

4) објекти, радње и сервиси и сл. у којима се врше стручне, научне, иновационе и техничке делатности, финансијске делатности и делатност осигурања, промет некретнина, информисање и комуникација, административне и помоћне услужне делатности, занатске и друге услужне делатности;

5) објекти у којима се обавља делатност у области спорта (фитнес центри, теретане, вежбаонице, спа центри, базени и други објекти намењени за спорт и рекреацију и сл.);

6) објекти у којима се обавља делатност приређивања посебних и класичних игара на срећу (кладионице, играонице и сл.);

7) трговинске и друге радње и продајна места на којима се врши продаја прехрамбених производа, продавнице хране за животиње (пет шопови, продавнице сточне хране и др.), затворене и отворене пијаце,

8) радње и продајна места у оквиру отворене или затворене пијаце (месаре, печењаре, специјализоване продавнице хране и сл.);

9) радње, продајна места и места у којима се продаје роба на мало или пружају услуге, а који продају или пружање услуга обављају у трговинским центрима и за које управљач може да обезбеди посебне коридоре за приступ или у које се улази са спољне стране или непосредно са јавне површине;

10) објекти у којима се пружају услуге у области културе (позоришта,  музеји, галерије).
 

Биоскопи (шифра 59.14. Уредбе о класификацији делатности „Службени гласник РС”, број 54/10) могу радити тако што ће последња пројекција започети не после 23.00 часа, до када могу и радити благајне за продају карата за те пројекције.
 

3. Могу радити без ограничења радног времена:

1) апотеке (укључујући ветеринарске и пољопривредне апотеке),

2) бензинске пумпе у обављању делатности продаје горива,

3) трговински, угоститељски и други објекати који врше доставу хране;

4) ординације и лабораторије у којима се пружају медицинске и стоматолошке услуге и ветеринарске ординације и лабораторије и сл. 

4. У радном времену из тач. 1. и 2. ове наредбе, у свим објектима којима је дозвољен рад правно лице или предузетник мора обезбедити да растојање између свих присутних лица буде такво да на сваких 9 метара квадратних може боравити само једно лице, осим за теретане/фитнес центре/спа где на сваких 16 метара квадратних може боравити само једно лице.

Изузетно од ограничења из става 1. ове тачке, у објектима у којима се пружају фризерске и козметичке услуге, односно друге услуге које захтевају непосредан контакт између запосленог и корисника услуге, растојање између свих присутних лица мора бити такво да на сваких четири метара квадратних може боравити само једно лице и растојање између присутних лица не може бити мање од два метра.

5. Овај закључак објавити на сајту Општине Трстеник 

Број: 06-55/2021-02 

КОМАНДАНТ ШТАБА

ПРЕДСЕДНИЦА ОПШТИНЕ
_____________________
Милена Турк, дипл. хемичар
Промените величину слова:
Привредна комора Србије отворила је данас у Трстенику “Шалтер за предузетнике”, са циљем подршке развоју предузетништва, малих и средњих предузећа и њиховог пословног повезивања.

То је место где ће сви предузетници са територије Трстеничке општине имати могућност да добију савет, упутство и подршку.

Овај шалтер отворен је захваљујући сарадњи Регионалном привредном комором Крушевац, општине Трстеник, Привредне коморе Србије.

Предузетници на шалтеру могу да се информишу и о субвенцијама, актуелним конкурсима, програмима, кредитним линијама, пореским прописима и процедурама, анализама тржишта, припреми пословних планова и свим другим могућностима за унапређење пословања.

Шалтер за предузетнике данас је званично отворен у шалтер сали општине Трстеник.

1_m 2_m
3_m 4_m
5_m 6_m

trstenicani baner_levo_tot_gray Народни универзитет skgoGray
oup_baner_gray baner_levo_komstan Телевизија Трстеник baner_levo_direkcija
socijalaTSgray Народна библиотека domzdravlja scGray